HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Bioetanol potpomaže mađarsku poljoprivredu

Go down 
AuthorMessage
barkli
administrator
avatar

Number of posts : 37
Age : 38
Location : ekos.board-directory.net
Registration date : 2007-07-29

PostSubject: Bioetanol potpomaže mađarsku poljoprivredu   Tue Aug 26, 2008 9:10 pm

Bioetanol potpomaže mađarsku poljoprivredu

U Mađarskoj će u nekoliko narednih godina biti otvoreno 30-tak manjih i 4 velike fabrike za proizvodnju bioetanola. Plan u narednim godinama - više od 40% učešća bioenergije u ukupnom energetskom bilansu. Proizvodnja biomase, biodizela i bioetanola ekonomična pri ceni od 80 dolara za barel nafte.Uskoro u drugu fazu realizacije ulazi projekat kojim se povećavaju površine pod kulturama-sirovinama za proizvodnju bioetanola, izgradnju lučkih pristaništa, logističkih centara i kompleksa fabrika. U projekat su uključeni švajcarski Sirabel i mađarski investitori. Vrednost investicija iznosi 203 miliona eura. Objekti su stacionirani u Južnoj Mađarskoj, na Dunavu, pored mesta Fadd-Dombori.

Prema tvrdnji biznis magazina Napi Gazdaság, kompleks će biti završen 2008. Mađarski tržni viškovi žitarica će biti sirovinska baza za fabriku čiji je godišnji kapacitet 100.000 tona biogoriva.

Dnevno će moći da se se uskladišti 52,000 a obradi 5,000 tona žitarica. Takođe, u kompleksu će biti omogućeno lako sušenje i čišćenje sirovine. Preko 85% prve faza projekta je završeno. Druga faza uključuje otvaranje logističkog centra i povećanje skladišnih kapaciteta na 160.000 tona.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsány je naglasio na sastanku koji je održan u mađarskoj poljoprivrednoj komori da je proizvodnja biogoriva rešenje za prekomernu proizvodnju žitarica. On je dodao da je cilj vlade proizvodnja 800.000 tona bioetanola iz 2.5 miliona tona žitarica godišnje. Po planu ova proizvodnja treba da bude dostignuta u nekoliko narednih godina.

Premijer je farmerima rekao da će u nekoliko narednih godina biti otvoreno 30-tak manjih i 4 velike fabrike za proizvodnju bioetanola.

Podsekretar Mađarskog ministarstva poljoprivrede Fülöp Benedek se poželio farmerima da ne mogu da nađu kupca za njihovo žito.

Mađarski farmeri su robnim rezervama EU ponudili 4.2 miliona tona žitarica. To ukupno čini 6.3 miliona tona, što je 40% EU robnih rezervi.

On je još dodao da proizvodnja bioetanola može biti rešenje. "Na primer", dodao je on, "četvrtina mađarske prekomerne proizvodnje kukuruza može biti iskorišćena u proizvodnji bioetanola.

U Mohaču je sredinom jula švajcarska kompanija United BioFuels počela izgradnju fabrike bioetanola. Fabrika će biti završena do kraja 2007.

Naftna kompanija MOL je odkupila 25% akcija od Rossi Beteiligungs u novoosnovanoj Biofuel Ltd. Sada kada su ugovori potpisani proizvodnja biodizela može da otpočne u Komárom.

Poljoprivredni analitičar Socijalističke partije Mađarske Magda Sandór optimistično predviđa više od 40% učešća bioenergije u ukupnom energetskom bilansu. Ona kaže da je proizvodnja biomase, biodizela i bioetanola ekonomična pri ceni od 80 dolara za barel nafte. Cena goriva ove godine je porasla za 25% negativno utičući na ekonomsku i političku stabilnost u mnogim zemljama.

U julu je mađarski parlament podržao razvijanje industrije biogoriva. Takođe, oni su izglasali da takse na gorivo koje iznose 30% ne primenjuju na gorivo bazirano na bioetanolu. Ovaj izuzetak je načinjen za mešavinu etanola i benzina u kojoj etanol dominira sa 70%. On će se primenjivati do 2012. godine.

Mađarsko Ministarstvo poljoprivrede nije odlučilo kada će ovo gorivo biti uvedeno u promet. Internacionalna Energetska Agencija (IEA) tvrdi da proizvodnja mešavine bioetanola bez subvencija profitabilna pri ceni nafte većoj od 60 dolara za barel. U sadašnjim uslovima, proizvodnja bioetanola je dvaput skuplja od proizvodnje benzina. Potošači će ako žele da prilagode motore svojih automobila potrpšnji mešavine etanola i benzina za to zadovoljstvo morati da izdvoje 111 evra.
Back to top Go down
View user profile http://ekos.board-directory.net
barkli
administrator
avatar

Number of posts : 37
Age : 38
Location : ekos.board-directory.net
Registration date : 2007-07-29

PostSubject: Re: Bioetanol potpomaže mađarsku poljoprivredu   Sun Jul 12, 2009 1:16 pm

Razvoj alternativne energije bi trebalo da u narednih nekoliko decenija stvori više od 20 miliona novih radnih mesta u svetu, istovremeno sa akcijama usmerenim na primenu mera za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, saopštile su Ujedinjene nacije.

U izveštaju Programa UN za životnu sredinu pod nazivom "Zeleni poslovi: Put prema dobrim radnim mestima u svetu sa održivim niskim nivoom emisije ugljen dioksida" se navodi da u sektoru alternativne energije trenutno zaposleno oko 2,3 miliona ljudi, od èega polovina u proizvodnji biogoriva, preneo je Rojters.

Otvaranje novih radnih mesta zavisi od država koje primenjuju i unapređuju ekološke mere, uključujući ograničavanje emisije štetnih gasova i prebacivanje subvencija iz tradicionalnih energetskih sektora u nove, u pokušaju usporavanja globalnog zagrevanja, navodi se u izveštaju UN.

U izveštaju, koji je sastavljen pre nego što je kreditna kriza u SAD uzdrmala Vol Strit i koja može da prouzrokuje usporenje rasta mnogih sektora, uključujući alternativnu energiju, navodi se da bi do 2030. moglo da bude otvoreno oko 12 miliona novih radnih mesta samo u sektoru poljoprivrede koji je povezan sa industrijom biogoriva.
Back to top Go down
View user profile http://ekos.board-directory.net
 
Bioetanol potpomaže mađarsku poljoprivredu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zastita zivotne sredine i primena alternativnih vidova energije :: Ekologija :: Bioetanol-
Jump to: